Om Månstråle 

Månstråle grundades 2020 av Mimmi Månstråle Fielding som är utbildad inom modedesign vid Textilhögskolan i Borås och mönsterkonstruktion vid tillskärarakademin i Malmö. Månstråle drivs från Ljungarum i Skåne där all produktion sker. Även en del av de material som blir färg växer här.

Målsättningen är att skapa minimalistiska och lekfulla barnplagg som visar möjligheterna i växtfärgning.

Växtfärgning 

All färgning sker i form av växtfärgning med färska växter och växtfärgpigment. På vår och sommar skördas bland annat björklöv, blast från morot och fänkål, avocadokärnor och skal, vejde och renfana direkt från trädgården (med undantaget avocado). Detta urval av växter bygger på att de ger vackra och starka färger med god hållbarhet; de fäster bra i textilen och tål maskintvätt. Dock är växtfärgning en levande process vilket kan komma att innebära att färgen förändras lite med tiden.

De växter som omarbetats till pigment används främst på vintern då tillgången till färska växter inte är så god.  Produktionen kan på så sätt vara aktiv även under vinterhalvåret då det inte växer så mycket här i Sverige. Utbudet blir därför säsongsbetonat.

Inom textilproduktion är generellt infärgningen av tyg och plagg en av de processer som är absolut sämst för miljön. Ofta sker färgningen utan regulationer med starka kemiska medel under tveksamma arbetsförhållanden för de som utför arbetet. Målsättningen är därför att kunna erbjuda en hållbar produkt som producerats lokalt och miljövänligt. 

Växtfärgning är en naturlig process och alla Månstråleplagg är färgade, klippta, designade och konstruerade i Sverige och den småskaliga produktionen innebär minimalt med spillmaterial.


Ekologisk Ull 

Månstrålekläder är på grund av en rad anledningar främst tillverkade i ull. 

Till att börja med är det bara naturfiber som går att växtfärga och ull är ett organiskt och 100% nedbrytbar material vars proteinfibrer ger starka och hållfasta färger. 

Ull innehar lyckligtvis även en rad egenskaper som passar till just barnkläder.

Exempelvis är ull ett utmärkt material att ha kroppsnära då det absorberar mycket fukt utan att tynga ner materialet samtidigt som det är både inflammations- och bakteriehämmande. Bakterier trivs därför inte så bra i ull.

Ull associeras ofta med vinterkläder för sina värmande egenskaper men har faktiskt även under lite varmare dagar en svalkande effekt eftersom det andas väldigt väl, vilket kan vara bra för temperaturkänsliga småttingar.


Ull behöver inte tvättas lika ofta som andra material eftersom det är självrensande - ofta räcker det med att vädra plagget. 

Månstråle använder ekologisk IVN-certifierad merinoull som stickas upp i Ulricehamn. Ullen kommer ursprungligen från merinofår som lever i Argentina. Merinofåret producerar en särskild sorts ull med längre och tunnare fibrer än andra fårraser, vilket resulterar i att plagg av merinoull känns mjuka, lätta och håller formen bättre än vanliga ullfiber.  

IVN-certifikat innebär att det ställs höga hållbarhetskrav på hela produktionskedjan, från får till stickat tyg. Starka kemikalier tillåts inte i produktionen av ullen och det är inte heller tillåtet att bada fåren i insektsdödande medel vilket är väldigt vanligt inom ulltillverkning. 

Allt tyg Månstråle köper in är ekologiskt, oblekt och ofärgat.